Печено свинско с маслен сос с вермут
Мариновано свинско месо с чесън, поднесено със заливка от вермут сос.
Необходими продукти:
- 2,2 кг свинско месо
- 6 с.л. розов пипер на зърна
- 2 с.л. черен пипер на зърна
- сол
- 1,5 с.л. семена копър
- 7 скилидки чесън
- 3 с.л. олио
- 100 мл сух вермут
- 300 мл пилешки бульон
- 20 г масло
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Зърната розов и черен пипер смелете в чопър. След това и семената копър. Смесете около 4 с.л. (2/3) от розовия пипер с копъровото семе и черния пипер. Чесъна счукайте на паста с 1 ч.л. сол. Налейте олиото и добавете подправките. Разбъркайте добре.
2. Направете нарези по парчето месо от всички страни и обтрийте добре с чесновата смес. Приберете в добре затварящ се съд или найлонов плик и сложете в хладилника да се маринова за минимум 8 часа. Извадете от хладилника около час преди печенето.
3. Прехвърлете месото в тавичка и печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 1-1:30 часа. Извадете и оставете мръвката да почива върху решетка.
4. Пресипете в касерола от мазнината, отделена при печенето. Налейте вермута и добавете останалите 2 с.л. розов пипер. Кипнете.
5. Добавете бульона и оставете да къкри на слаб огън докато общото количество сос стане около 250 мл.
6. Претрийте заедно маслото и брашното. Добавете ги в соса и оставете да кипи 2 минути. Махнете от огъня.
7. Месото нарежете на филенца или хапки и поднесете със заливка от соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ