Печено пиле в динена кора
Печено пиле в кора от диня с кетчуп, масло, горчица, чесън и карамел.
Така и така сега е сезонът на дините и се продават огромни екземпляри. Вземете си една и запазете половинката непокътната. А после си сгответе сладникаво карамелизирано пилешко с плодов дъх. Крайният резултат е малко странен на вкус, но определено приятен. Затова не експериментирайте директно за гости. Първо се убедете, че ви допада на вас и семейството.
Необходими продукти:
- 1/2 голяма диня
- 1 пиле - сравнително малко - около 1-1,2 кг
- 50 г масло
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. сух босилек
- 2/3 ч.л. кимион
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен сладък пипер
- лют пипер по желание
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 2 с.л. кетчуп
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете да омекне хубаво на стайна температура. Добавете в него 1 с.л. кафява захар, горчицата, босилека, намачкания чесън, солта, червен сладък, черен и лют пипер и 1 с.л. кетчуп. Разбъркайте до получаването на гъста паста.
2. Вземете пилето и внимателно вкарайте част от пастата подкожно. С останалата обтрийте хубаво отвън.
3. Извадете част от сърцевината на половинката диня, така че да се отвори място за пилето. Положете го внимателно с гърдите нагоре и намажете с 1/2 с.л. кетчуп. Отгоре поръсете 1/2 с.л. кафява захар. Сложете динята в тава и при необходимост я застопорете с керамична купичка, за да не се обърне при омекването от печенето.
4. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
5. Извадете, обърнете внимателно пилето в динената кора, намажете с 1/2 с.л. кетчуп и поръсете останалата 1/2 с.л. кафява захар. Печете още 10-тина минути на същата температура.
6. Сервирайте обърнато с гърдите нагоре в динената кора и по желание с поръска от листенца пресен магданоз.
Източник: YouTube/5-minute crafts
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ