Печени чушки в сметанов сос с домати
Топла салата от печени чушки в сметана с домати и лук.
Необходими продукти:
- 9 сладки чушки
- 1 голяма глава лук
- 3 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 5 средни по размер домата + вряла вода
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- връзка магданоз
- 200 мл заквасена сметана
- 1 с.л. с връх брашно
- 150 мл вода
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Чушките измийте, подредете цели в тава, застлана с хартия за печене и бутнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Извадете и покрийте с кърпа, увийте в плик или вестник - както ви е най-лесно да задушите за белене.
2. Доматите накиснете за 1 минута във вряла вода, след това обелете и нарежете на малки кубчета. Лука също наситнете. Задушените чушки обелете и оставете цели с дръжките, а листата на магданоза нарежете на ситно като си запазите и по-едри листенца за украсата.
3. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и запържете в него за 4 миути лука. Пресирайте отгоре чесъна и гответе още 2 минути.
4. Добавете доматите, сол и пипер и оставете да къкри няколко минути като леко намалите огъня.
5. Разбъркайте заквасената сметана с брашнното и изсипете при доматите. Поръсете захарта и магданоза и бъркайте 2 минути. Сипете водата и изчакайте да кипне.
6. Обелените чушки наместете цели в соса, сложете капак и изключете котлона. Нека останат колкото да се изравнят по температура със соса.
7. Сервирайте топли, охладени или студени с поръска от пресни листа магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ