Печени свински ребра с марината и глазура
Сочни свински ребърца със суха марината и глазура.
Необходими продукти:
- 2 кг свински ребра с месце по тях (2 дълги парчета ребра)
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. лют пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. лук на прах (ако имате)
За глазурата:
- 50 г масло
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. лук на прах
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. с връх горчица
- 150 мл кетчуп
- 150 мл ябълково пюре или 2 с.л. мед + 5 с.л. соев сос
- 3 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
1. Оставете цели парчетата свински ребра без да ги разделяте. Махнете ципата от вътрешната страна на ребрата.
2. В купичка смесете кафявата захар със солта, червения, черния и лютия пипер и лука на прах, ако имате. Разбъркайте хубаво. Обтрийте ребрата от двете страни със сместа. Всяко положете в голям лист хартия за печене, завийте и приберете в хладилник да се мариноват между 8 и 24 часа.
3. Извадете ребрата от хартията и положете в алуминиево фолио. Завийте и сложете във втори лист. Завийте отново. Можете всяко парче да готвите в отделни листа фолио или пък да подредите едно до друго в общо. Важното е да НЕ са ребрата едно върху друго.
4. Положете в тава и пъхнете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 1:40 часа.
5. В касерола на умерен към слаб огън разтопете маслото. Добавете всички останали съставки за глазурата и бъркайте до получаването на хомогенен сос. Дръжте на огъня още 3 минути и махнете.
6. Готовите ребра разгърнете от фолиото и намажете с половината от соса. Върнете във фурната за 10 минути като я засилите на 180 градуса.
7. Поднесете ребрата с остатъка от соса за потапяне или заливане при сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ