Печени пилешки гърди със зеленчуци и меден сос
Пилешко филе с карфиол, брюкселско зеле, чушки, лук, моркови и медена заливка.
Необходими продукти:
- 600-700 г пилешки гърди
- 200 г червени сладки чушки
- 200 г жълти сладки чушки
- 120 г червен лук
- 200 г моркови
- 200 г брюкселско зеле
- 250 г карфиол
- сол и пипер
- 1/2 ч.л. чили на люспи
- 1 ч.л. черен ппипер
- 1/2 ч.л. сол
- 4 скилидки чесън
- 60 мл лимонов сок
- 100 мл зехтин за готвене
- 100 мл мед
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди оставете на цели парчета. Ако са двойни, просто разделете на лява и дясна. Поставете в средата на ширината на голяма тава с незалепващо покритие и овкусете със сол и пипер. Трябва да ви остане пространство за разпределяне на зеленчуците вляво и вдясно от гърдите, така че си харесайте по-широка тава.
2. Чушките и червения лук нарежете на едри полумесеци. Карфиола разделете на съцветия, а главите брюкселско зеле измийте и разполовете. Морковите нарежете косо на парчета с дебелина около 1 см. Грамажите на зеленчуците са приблизително - ако искате повече - слагайте смело. Можете да пропуснете продукт или да замените с друг.
3. От едната страна на гърдите в тавата сложете червените чушки, ред под тях - жълтите, а ред под тях червения лук. От другата страна в тавата подредете съответно морковите, брюкселското зеле и карфиола.
4. Смесете в купа чилито, солта, пипера, намачкания чесън, лимоновия сок, зехтина и меда. Разбъркайте хубаво и с получения сос залейте нежно зеленчуците и месото.
5. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След това сервирайте, като покапете с остатъчен сос от тавата всяка порция.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ