Печени патладжани с чесън
Печени патладжани с магданоз и чесън.
Необходими продукти:
- 4 патладжана
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. сироп от нар
- 3 с.л. студено пресован зехтин
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Надупчете патладжаните с клечка за зъби и ги залейте с вряла подсолена вода. Затиснете с обърната чиния, за да не изплуват и дръжте така 10-15 минути, за да пуснат горчивината си. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса.
2. Поставете ги цели в тава, застлана с хартия за печене и поръсете всеки с щипка сол. След това залейте с по 1 с.л. зехтин и бутнете във фурната за 10-тина минути да се изпекат.
3. Изпечентите патладжани обелете. Може и с лъжица да оберете ядливата им сърцевина. След това я намачкайте с вилица или минете през месомелачка. Можете и с нож да я наситните, но не използвайте пасатор или чопър. Пресипете в купа.
4. Наситнете магданоз, а чесъна намачкайте. Изсипете ги в съда при патладжаните, след това осолете хубаво, добавете сиропа от нар и разбъркайте. Опитайте! Ако прецените, добавете още чесън, сироп или сол. Ако всичко е идеално, добавете студено пресования зехтин и разбъркайте финално.
5. Тъй като ястието не е особено естетично на вид, можете да украсите със зеленчуци по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ