Сочни дебели и хрупкави пържени кюфтета
Панирани кюфтета на тиган с коричка от галета и въздушна сърцевина.
* За да станат кюфтетата ви наистина сочни и с наситен вкус не залагайте на готова кайма, ами помолете да ви смелят апетитни парчета телешко и свинско месо. Така ще бъдете сигурни, че в каймата няма вредни добавки и съмнителни подобрители.
Необходими продукти:
- 300 г хляб
- 250 мл мляко
- 500 г мляно свинско месо
- 500 г мляно телешко месо
- 1 ч.л. с връх сол
- 1 равна ч.л. млян черен пипер
- 2 глави лук
- 6-10 скилидки чесън
- 3 яйца
- 150 г галета с готовност за още
- 5-8 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Хляба нарежете на едро и прехвърлете в купа. Можете да използвате стар хляб или крайшници, които са ви останали. Залейте с млякото, настискайте, за да глътне мляко и оставете настрана да кисне. Ако изпие цялото мляко, сипете още.
2. Двата вида мляно месо прехърлете в купа, добавете солта и пипера и разбъркайте.
3. Лука и чесън сложете в купата на чопъра и смелете буквалнно на паста. Изсипете при каймата.
4. Добавете яйцата. Хляба отцедете с ръце от млякото и наронете на много фино в купата с останалите продукти. Замесете добре.
5. Сипете си галетата в чиния. Взимайте с ръце от каймата колкото да се събере в едната ви шепа и оформяйте на дебело леко сплеснато и малко продълговато кюфте. Овалвайте в галета много хуаво и си редете на плота или върху дъска отстрани.
6. Сгорещете на една идея под средната степен олиото в тиган с незалепващо покритие. Гответе кюфтетата по 4 минути от страна, като след второто обръщане върнете от първата страна за още минута. Редете върху решетка, за да останат сочни.
7. Когато всички кюфтета са готови, ги подредете в плато и зарадвайте всички на трапезата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ