Печени картофи с боб, домати и кашкавал
Картофи в доматен сос с боб и лук, запечени под коричка от кашкавал. Идея за ястие от бланширани картофи на фурна.
Ако сте си купили пакет бланширани картофи, но не знаете какво да правите с тях, а не желаете да се отдадете на пореднатта пържена и мазна гозба, ето идея как се прави основно от бланширани картофи на фурна. Ястието е без месо и наподобява мексиканското чили кон карне.
Необходими продукти:
- 1,5-2 кг бланширани замразени картофи
- сол и пипер
- 3 с.л. растителна мазнина
- 1 голяма глава лук
- 1 консерва боб в доматен сос
- 1-2 люти чушлета по желание
- лют пипер по желание
- щипка захар
- връзка свеж магданоз
- 150 г кашкавал
- майонеза за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Застелете най-широката тава за фурната ви с алуминиево фолио. Намажете го с 1 с.л. олио и разпределете бланшираните картофи върху него на един пласт. Може да се докосват, но не и да се застъпват. Овкусете със сол и пипер и лют пипер по желание.
2. Сгорещете фурната на максимална топлина, пъхнете картофите вътре и дръжте 10 минути. Извадете, разбъркайте и обърнете с щипки, намалете огъня на 200 градуса и върнете вътре за още 15-18 минути.
3. През това време наситнете лука и го запържете в 2 с.л. олио. Добавете боба в доматен сос, щипка захар и наситнено люто чушле по желание. Подправете със сол и пипер. Гответе на умерен огън 5-6 минути докато сосът се сгъсти. Махнете от котлона и подправете с листа магданоз, като си запазите 1/3 за украса.
4. Готовите картофи залейте с бобената запръжка, намалете фурната на 180 градуса и върнете вътре за 8 минути.
5. Рендосайте кашкавала. Извадете картофите, поръсете с кашкавал и с половината от останалия магданоз. Върнете на изключена фурна за 5-6 минути.
6. Поднесете с поръска от магданоз и по желание със заливка от малко майонеза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ