Печени картофи със сметана и яйца
Картофи шмарн - картофена запеканка със сметана и бити белтъци.
Бон Апети
Излъчен на 21.02.2018
Картофен шмарн - поредната рецепта за картофено ястие без месо, което е идеално мезенце, гарнитура и дори основно, защото сварените и намачкани картофи се разбъркват с яйца, сметана, подправки и масло. А после се запичат, за да хванат хрупкава апетитна коричка. Не бройте калорийте в това ястие, а се насладете на качествата му.
Първо трябва да сварите картофите с обелките, за да се запази нишестето им. След това ги обелете докато са още топли и действайте бързичко. Намачкайте ги на едро. Жълтъците и белтъците на яйцата се разделят в два съда. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол, а жълтъците - с царевично нишесте. Сметаната се кипва със сол, пипер и индийско орехче и още гореща се излива при картофите. Добавя се жълтъчената смес, разбърква се хубаво, а след това се вкарва и белтъчната пяна, като вече се бърка леко и внимателно.
Разтапяме си масло на водна баня. С част от него намазваме дъното и стените на тавичка. После изсипваме картофената смес, заравняваме и отгоре разпределяме останалото масло. Поръсваме с наситнен пресен лук и запичаме на умерена фурна за 20-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ