Печени зелеви сарми със сметана
Сармички на фурна със зелеви листа, месна плънка и сметанова заливка.
Необходими продукти:
- 600 грама кайма смес
- 2 ч.ч. ориз
- 3 глави лук
- 2 големи моркова
- 1 малка зелка
- 100 мл заквасена сметана
- мазнина за пържене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза до полуготовност.
2. Обелете лука и го наситнете. Морковите измийте и рендосайте.
3. Запържете лука с морковите в растително масло и щом лукът покафенее, добавете каймата и отцедения от водата полуготов ориз.
4. Сложете зелката в тенджера с вряща вода и я оставете да къкри. Постепенно премахвайте листата, които са омекнали.
5. Махнете твърдата част на листата зеле с нож и във всяко сложете по 1 с.л. (или колкото е необходимо) от запръжката.
6. Завийте сармичките плътно, вържете с конец, за да не се разтворят и запържете за малко от всяка страна в предварително загрято олио.
7. Подредете запържените сармички в тава, залейте със сметаната, разбъркана с вода и оставете да се запекат на 200 градуса за 40 минути. На 30-тата минута добавете още вода, ако прецените, че е необходимо.
8. Преди сервиране махнете конците и поднесете с кисело мляко или заквасена сметана по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ