Печена риба с чесън, кафява захар и соев сос
Рибно филе на фурна със слако-солен сос.
Необходими продукти:
- 50 г кафява захар
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- 50 мл соев сос
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 3 скилидки чесън
- 800-1000 г обезкостено филе от риба + сол и пипер (бяла риба, лаврак, сьомга или друга по избор; може и 4 по-малки филета вместо 1 голямо)
- няколко резена лимон и магданозени листенца за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Изсипете в купичка кафявата захар, добавете солта и пипера, налейте зехтина, лимоновия сок и соевия сос и бъркайте докато захарта се поразтвори.
2. Прибавете към соса намачкания или минат през преса чесън и размешайте отново.
3. Застелете тава с алуминиево фолио. Върху него сложете втори лист алуминиево фолио, който да е по-голям от първия. Върху него пък поставете рибното филе с кожата към фолиото. Поръсете рибата със сол и пипер.
4. Залейте рибата със соса. Не се притеснявайте, че е твърде течен. Гребнете няколко пъти с лъжица от стеклия се сос и полейте филетата още и още, за да се овкусят добре. После завийте първо с горния лист фолио, като внимавате да не изтече соса, а след това и с долния, като нежно загърнете нагоре.
5. Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
6. Разгърнете фолиото, полейте отново рибата със соса и върнете във фурната без да загръщате с фолиото, за да хване лек загар. Пет минути са достатъчни.
7. Сервирайте с резени лимон и поръска от наситнени свежи листенца магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ