Печена риба със сметаново-зеленчуков сос
Пъстърва на фурна със заливка от сметана и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 голяма или 2 по-малки пъстърви (може и друга риба - лаврак, сьомгова пъстърва, ципура; идеята е да е достатъчна за 2 порции)
- сол, пипер, риган и индийско орехче
- 200 мл сметана (течна, готварска, млечна, незаквасена)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. олио
- 4 с.л. зехтин
- 1 морков
- 4 кисели краставички
- 1 малка консерва царевица
- 100 г пушено сирене
Начин на приготвяне:
1. Рибата обтрийте със сол, пипер и риган вътрешно и външно. Поставете в тава, залейте със зехтина и печете 30-тина минути (до готовност) в предварително загрята на 200 градуса фурна.
2. Докато рибата се готви нарежете моркова и пушеното сирене на полумесеци, лука и чесъна наситнете, а киселите краставички накълцайте на малки кубчета.
3. Сгорещете олиото в касерола или тиганче. Запържете лука за 2 минути до леко позлатяване, добавете чесъна и гответе още минута-две.
3. Добавете морковите и щом леко се позапържат, залейте със сметаната и добавете пушеното сирене. Намалете огъня на слаб и бъркайте докато сиренето се разтопи.
4. Добавете царевицата, отцедена от соса на консервата и подправете с риган, сол, пипер и индийско орехче.
5. Махнете от огъня и изсипете и киселите краставички в соса.
6. Поднесете рибата със соса и гарнитура по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ