Печена риба в солна коричка
Как се готви риба в сол?
Необходими продукти:
- 1 риба от вид по избор (около 450 грама)
- 1 кг морска едра сол
- 2 клонки розмарин или 6-8 стръка магданоз
- черен пипер
- лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Рибата почистете добре вътрешно и външно.
2. Обтрийте с черен пипер и приберете в корема прясна билка по желание.
3. На дъното на тава, в която рибата би се събрала и би останало място от всичките ѝ страни изсипете 1/3 от морската сол, така че да покрие плътно дъното. След това поставете отгоре рибата и я залейте с останалата сол. Без да натискате солта трябва да е покрила рибата плътно от всички страни.
4. Поръсете най-отгоре с мокри ръце пръски вода.
5. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.
6. С нож счупете кората от сол и нежно извадете рибата отвътре като махнете излишната сол.
7. Поднесете с резени лимон или лимонов сок с чесън и копър по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ