Печена пъстърва в солна коричка
Печена риба в сол.
Необходими продукти:
- 1 доста голяма пъстърва (около 1,2-1,5 кг)
- 1 кг морска сол
- 8 яйчни белтъка
- копър и магданоз
- 50 мл зехтин
- 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата много добре вътрешно и външно.
2. Нарежете копъра и магданоза и сложете в корема. Не е нужно да го изпълвате, затова по половин връзка от подправка ще ви е достатъчно.
3. Разбийте белтъците на пяна и смесете със солта. Част от сместа разпределете на дъното на застлана с хартия за печене тава така че да се получи плътна основа с дебелина около 0,5 см. върху която да сложите рибата без да се допира до оголено дъно на тавата.
4. Сложете рибата отогре и върху нея разпределете останалата смес, така че да я покрие плътно отвсякъде.
5. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.
6. След изваждане счупете солната кора с обратното на лъжица и изтупайте добре рибата от солта.
7. Смесете сока на лимона и зехтина и с този сос за покапване поднесете пъстървата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ