Печена агнешка плешка
Плешка от агне със соев сос.
Необходими продукти:
- 1.5 кг агнешка плешка
- 8 дребни лукчета, обелени и разполовени
- 2 глави чесън разделени на скилидки, небелени
- няколко стръка розмарин на ситно
- зехтин
- морска сол
За соса:
- 1 супена лъжица брашно с връх
- 1 супена лъжица тъмен соев сос
- 1 1/2 чаша телешки бульон
- малко бяло вино
- малко пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Извадете месото от хладилника час преди да започнете да готвите - оставете го да стане със стайна температура.
2. Натъркайте го с морска сол и розмарин, полейте го с малко зехтин и оставете настрани.
3. Предварително загрейте фурната на 240 градуса. Сложете агнешкото в тава и печете 20 минути.
4. Междувременно, загрейте тенджера с посолена вода и сложете лука и чесъна да се варят около 10 минути докато лукът омекне. Отцедете ги и ги оставете настрани.
5. Извадете агнешкото и намалете температурата на фурната до 190 градуса. Сложете лукчетата и чесъна в тавата, поставете агнето отгоре им и върнете за още 45 минути. Изчакайте да се охлади 15 минути преди да го нарежете.
6. За приготвянето на соса излейте сока от тавата за печене в тенджерка. На среден огън забъркайте вътре брашното, а после и виното, соевия сос, захарта и бульона. Изчакайте сместа да заври, а след това намалете огъня и оставете да къкри десетина минути докато се сгъсти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ