Песто паста с аспержи и сушени домати
Вегетариански макарони с босилек, домати и аспержи.
Необходими продукти:
- връзка аспержи (15-тина броя)
- зехтин, сол и пипер
- 100 г сушени домати в зехтин
- 50 г пармезан
- 250 г паста от вид по избор
За пестото:
- 150 г листа босилек
- 2 с.л. кедрови ядки
- 2 скилидки чесън
- 70 мл зехтин
- 100 г пармезан
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте аспержите, отрежете засъхналите им дебели крайща - 1 с.м. е достатъчно, а останалата част разделете на 4 по-малки парченца. Прехвърлете в тава, покапете със зехтин и овкусете със сол и пипер. Запечете за 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
2. Кипнете в голяма тенджера 2,5 литра вода, добавете 2 с.л. сол и 1 с.л. зехтин. Изсипете пастата вътре и варете до състояние ал денте. Една минута преди посоченото време за готвене на опаковката на тестеното изделие, го изсипете в гевгир и отцедете. Прехвърлете в купа.
3. Докато аспержите се пекат, а пастата се вари, почистете босилека и го пъхнете в блендера. Добавете чесъна и кедровите ядки и бръмнете. Добавете зехтина и солта и бръмнете отново. Рендосайте пармезана, прибавете го към пестото и бръмнете финално.
4. Изсипете пестото в купата при пастата. Добавете наситнените сушени домати и изпечените аспержи. Разбъркайте хубаво и поднесете като поръсите с рендосан пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ