Домашни сушени домати
Как се правят сушени домати вкъщи?
Необходими продукти:
- 1,5 кг твърди червени неголеми домати
- 1/2 ч.л. сол
- клонки розмарин
- скилидки чесън
- клонки мащерка
- риган на прах
- 200-300 мл зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре доматите и разрежете на половинки.
2. Застелете си решетката на фурната с хартия за печене.
3. Всяка половинка домат почиствайте от точицата и след това с чаена лъжичка изгребвайте течната част от сърцевината. Запазете си я за някое готвене, защото тук няма да ви трябва.
4. Редете доматените лодки с отворената страна нагоре върху хартията. Посолете.
5. Бутнете в предварително загрята фурна на 70 градуса за 5-6 часа. Погледнете степента на изсушаване и извадете, когато ви харесва.
6. Вземете малки бурканчета. Зависи от размера на съдинките колко броя ще напълните. На дъното на всяко сложете по късче от клонките розмарин и мащерка, нарязани на едро 1-2 скилидки чесън и поръсете риган. След това наредете доматчета на 2/3 буркан, после пак сложете от подправките, след това допълнете бурканчетата до горе с домати.
7. Подгрейте зехтина без да го кипвате. Когато е врял, но не кипнал, залейте с него съдържанието на бурканите до горе. Затворете с капачки и съхранявайте в хладилник. Сушените домати могат да изкарат няколко месеца в този вариант.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ