Перлен ечемик с телешко и моркови
Телешко варено с ечемик и моркови.
Необходими продукти:
- 600 г телешко
- 400 г перлен ечемик
- 3 моркова
- 2 глави лук
- сол и пипер на вкус
- бахар и черен пипер на зърна
- целина по желание
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото на парчета. Прехвърлете в тенджера с капак. Можете да готвите и в тенджера под налягане, ако сте свикнали. Добавете дафиновите листа, зърната пипер и бахар (средно по 6 бр. от вид) и моркова, лука и целината, нарязани на едро. Залейте със студена вода и пуснете да се вари докато месото стане меко и разпадливо. Ако не готвите в тенджера под налягане, отпенете 2-3 пъти след завиране. Гответнето в обикновена тенджера може да продължи дори 2 часа. Важно е мръвката да стане крехка.
2. Отцедете бульона на свареното телешко и си заделете 650 мл от него. ИЗсипете измития ечемик в тенджера и залейте с бульона. Сложете да кипва.
3. Рендосайте другите два моркова, а втората глава лук - наситнете. Добавете при ечемика.
4. Щом месото се охлади така, че да не пари на пръстите, го накъсайте на влакънца като за каша и добавете при ечемика. Гответе докато зърната се разварят и ако е нужно, добавете още малко бульон в процеса на готвене. На финала овкусете със сол и пипер и по желаие можете леко да запечете на фурна. Не е задължително.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ