Перловка - перлен ечемик със зеленчуци
Солена каша от ечемик с тиквички и моркови.
Перловката е здравословно руско ястие с дълбоки народни корени. Въпреки неугледността си, то се счита за блюдо на владетелите, защото редица известни руски управници са обожавали този тип солена каша от ечемик. Ястието е много полезно и може да го включите в диетичното си меню.
Необходими продукти:
- 250 г перлен ечемик
- 500 г бульон от вид по избор
- 2 глави лук
- 1-2 моркова
- 1 тиквичка
- дафинов лист
- сол и пипер на вкус
- 4 с.л. растителна мазнина
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, моркова и тиквичката нарежете на полумесеци.
2. Сгорещете растителната мазнина в тенджера или голям тиган с капак. Запържете в нея първо лука, след това добавете моркова и накрая и тиквичката. Щом морковите и тиквичките хванат коричка, добавете бульона.
3. Измийте ечемика през цедка или гевгир докато водата стане бистра. Добавете към бульона заедно с дафиновия лист. Оставете да къкри под капак до разваряване. Ако изпие цялата течност, добавете още малко.
4. Готовата каша подправете със сол и пипер и махнете от огъня. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. Можете да хапвате както топла, така и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ