Патладжанени кръгчета с кайма, картофи и домати
Печени патладжани с кайма, картофи, доматен сос и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 1-2 патладжана (по-големи)
- 2-3 големи картофа
- 400 г кайма
- 1 глава лук
- 1 яйце
- сол, пипер и кимион или кориандър на прах
- 4-6 с.л. олио
- 100 мл доматено пюре + 1 домат + 1 ч.л. риган или босилек на прах + 1/2 ч.л. сол
- 120 г кашкавал или моцарела
- копър за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте, нарежете на шайби с дебелина около 2 см. и поръсете със сол. Оставете да си пуснат горчивината и отмийте под течаща вода. Подсушете.
2. Картофите обелете и измийте. Нарежете също на шайби с дебелина около 1,5 см. Трябва да се получат толкова на брой шайби, колкото са и патладжанените. Затова бройте.
3. Смесете каймата с наситнения лук, овкусете със сол, пипер и кориандър или кимион. Чукнете яйцето и разбъркайте. Вземете си под ръка тавичка и намазнете.
4. Сипете олио в тиган, колкото да намазни дъното. След това запечете на умерен огън патладжанените шайби за по 3-4 минути от страна и редете в тавата с леко отстояние една от друга.
5. Повторете същото упражнение с картофите. Докато се готвят разпределете каймата върху всеки патладжан. Отгоре захлупете с по картофче.
6. Пюрирайте домата с доматеното пюре, сол и билка по избор. Ако имате пресен босилек, можете да използвате и него. С получения доматен сос залейте картофите.
7. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути. През това време рендосайте моцарелата или кашкавала.
8. Поръсете с рендосаното сирене куличките и върнете на изключена фурна за още 3-5 минути. След изваждане поръсете и с наситнен пресен копър.
Източник: YouTube/Готвим с Матеевой Натальей
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ