Пататник с лук и яйца на фурна
Печени рендосани картофи с яйце и лук.
Необходими продукти:
- 1,2 кг картофи
- 150 г лук (не е задължително продуктите да са напълно точни)
- 3 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
* По желание можете да обогатите базисната рецепта като замените олиото с разтопено масло, добавите настръган кашкавал, натрошено сирене и балкански подправки - чубрица, мащерка, сминдух. С тази рецепта може да се импровизира, като дори да се добавят парченца запечен бекон или друг колбас. Помислете как най-много би ви харесало.
1. Обелете картофите, измийте ги и рендосайте от едрата страна на рендето. Рендосайте и лука на същия отвор.
2. Изстискайте с ръце водата от картофите и лука много хубаво ня няколко порции и след това разрохкайте картофените стърготини, за да не се сплескат. Не прекалявайте със силата.
3. В купа разбийте яйцата със солта и пипера. Прибавете картофите и лука разбъркайте.
4. Залейте с 2 с.л. олио и размешайте отново.
5. Намажете дъното и стените на кръгла тава с високи бордове и диаметър 20-24 см. с 2 с.л. олио.
6. Прехвърлете картофената смес и заравнете. Отгоре покапете с още 2 с.л. олио.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Трябва да се образува апетитна златна коричка.
8. След изваждане изчакайте да се охлади няколко минути и нарежете на триъгълни парчета. Вадете с шпатула за торти и сервирайте като безмесно основно или гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ