Регистрация

Пататника на баба Ани

Пататника на баба Ани
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4534

Нетрадиционен български пататник с магданоз и пресен лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пататникът е интересна традиционна българска гозба. Ето рецептата на моята майка за български пататник, който се превърна в една от любимите гозби на дъщеря ми Маги. Затова и кръстих рецептата на мама.

Необходими продукти:

  • 200 грама брашно
  • 80 мл вода
  • сол

За плънката:

  • 4 яйца
  • 1 връзка магданоз
  • джоджен
  • 1 кг картофи
  • връзка пресен лук или 2 глави кромид
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете картофите и след като изстинат ги обелете. Нарежете магданоза и лука на ситно. След това забъркайте тестото. От него с точилка оформете две кори - едната от които трябва да е по голяма от другата и от тавата, в която ще печете.

Намачкайте картофите, добавете яйцата като на едното махнете жълтъка и си го отделите настрани, добавете магданоза и лука, също така и подправките. Намажете тавичката с олио, после използвате по-голямата кора за основа, а отгоре разстелете плънката.

Запечатайте с по-малката кора. Сред това хубаво набучете с вилица цялата горна повърхност на печивото. Накрая, преди за печете, намажете пататника с отделения жълтък. Пече се в средата на предварително загрята фурна на 200-250 градуса до готовност.

Приятен апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта