Пататника на баба Ани
Нетрадиционен български пататник с магданоз и пресен лук.
Пататникът е интересна традиционна българска гозба. Ето рецептата на моята майка за български пататник, който се превърна в една от любимите гозби на дъщеря ми Маги. Затова и кръстих рецептата на мама.
Необходими продукти:
- 200 грама брашно
- 80 мл вода
- сол
За плънката:
- 4 яйца
- 1 връзка магданоз
- джоджен
- 1 кг картофи
- връзка пресен лук или 2 глави кромид
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и след като изстинат ги обелете. Нарежете магданоза и лука на ситно. След това забъркайте тестото. От него с точилка оформете две кори - едната от които трябва да е по голяма от другата и от тавата, в която ще печете.
Намачкайте картофите, добавете яйцата като на едното махнете жълтъка и си го отделите настрани, добавете магданоза и лука, също така и подправките. Намажете тавичката с олио, после използвате по-голямата кора за основа, а отгоре разстелете плънката.
Запечатайте с по-малката кора. Сред това хубаво набучете с вилица цялата горна повърхност на печивото. Накрая, преди за печете, намажете пататника с отделения жълтък. Пече се в средата на предварително загрята фурна на 200-250 градуса до готовност.
Приятен апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ