Паста с риба тон и рукола
Изискани спагети със сметана и морски дарове.
Необходими продукти:
- 1 консерва (200 г) риба тон (по възможност в саламура)
- 200 мл бита сметана
- 3 скилидки чесън, пресован
- ½ глава лук (може и червен), нарязан едричко
- шепа сладък босилек
- 50 г листа от рукола
- 2 с. л. масло
- 100 мл разтопено масло или зехтин
- 6-8 черни маслини без костилки, нарязани на ивички
- 4 порции спагети или фетучини
- сол, бял пипер и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете спагетите/ фетучините да се варят според инструкциите на пакета.
2. Нагрейте тиган и разтопете в него 2 с. л. масло. Запържете чесъна и лука на средно силен огън докато започне да се усеща аромата им (не позволявайте да изгорят).
3. Добавете битата сметана и изчакайте да кипне. Свалете от котлона.
4. Сложете рибата тон и листата от босилек в блендер или пасатор. Прибавете към тях запържения лук и чесъна от тигана и пасирайте до получаването на гладка смес. Без да спирате пасатора насипете на капки разтопеното масло/ зехтина. Подправете със сол и бял пипер.
5. Отцедете спагетите и запазете около ½ ч. ч. от водата. Добавете половината от пасирания сос, маслините и половината от листата рукола. Разбъркайте добре.
6. Разпределете спагетите и соса в четири чинии. Гарнирайте с другата половина от листата рукола и малко прясно смлян черен пипер. Сервирайте с резен чесново хлебче за вкусния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ