Паста със сметана, масло и пармезан
Спагети в сметанов сос с пармезан и масло.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 1 ч.л. сол
- 300 г паста (най-добре си вземете прясна яйчена - фетучини, талятели или друго по избор)
- 120 г масло
- 150 мл млечна течна незаквасена сметана (около 23% масленост)
- 1/2 ч.л. сол + 1/3 ч.л. бял пипер или 1/4 ч.л. черен пипер
- 50 г пармезан + още малко за поръска при поднасяне
- пресни листа магданоз или босилек
Начин на приготвяне:
1. Сипете водата в тенджера, разтворете в нея солта и кипнете. Намалете на умерен огън, добавете пастата и варете според инструкциите на опаковката.
2. На съседен котлон сложете голям тиган и в него пуснете бучката масло на слаб огън. Щом се разтопи налейте сметаната и разбърквайте 2-3 минути.
3. Добавете пармезана и размешвайте докато се разтопи. Овкусете със сол и бял или черен пипер.
4. С черпак си гребнете около 100 мл от водата на варене на пастата и дръпнете настрана. Останалата вода отцедете от готовата паста и прехвърлете пастата в тигана.
5. Нежно бъркайте, за да се овъргаля добре тестеното изделия в соса. При необходимост от разреждане на соса сипете от заделената вода на варенето.
6. Прехвърлете пастата в индивидуални порции и отгоре поръсете с пармезан, малко черен пипер и наситнени листа магданоз или босилек. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ