Пармезаново пилешко със сметана и чесън
Панирани пилешки гърди в сметанов сос с пармезан, чесън и лук.
Необходими продукти:
- 4 парчета пилешки гърди - 2 цели двойни пилешки гърди - сочни и дебели, около 800-1000 г общо
- сол и пипер
- 3 с.л. брашно
- 3 с.л. олио
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 6 скилидки чесън
- 250 мл вряла вода
- 250 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 50 г настърган пармезан или друго твърдо жълто сирене, настъргано на ситно
- по 1/3 ч.л. сол и пипер
- листа магданоз
Начи на приготвяне:
1. Пилешките гърди обтрийте двустранно със сол и пипер щедро и оставете настрана.
2. Нарежете на кубчета лука, а скилидките чесън обелете и натиснете странично с ножа, за да се разпукат.
3. Сипете брашното в чиния и оваляйте в него филетата. Сгорещете олиото в тиган, добавете маслото и щом се разтопи запържете гърди за по 6 минути от страна. Извадете в отделен съд.
4. Добавете на тяхно място лука, гответе и бъркайте 3 минути, добавете и чесъна и гответе още 1 минута. Залейте с врялата вода.
5. Щом кипне, бъркайте 4 минути, за да се отдели попадалото запържено брашно и да сгъсти леко сместа. Залейте със сметаната и изчакайте да кипне отново. Добавете по 1/3 ч.л. сол и пипер.
6. Добавете пармезана, мешайте докато се разтопи и върнете пилешкото месо в получения сос. С лъжица заливайте мръвките със соса няколко минути.
7. Поръсете с наситнени листа магданоз и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ