Панирани тиквички с копър и чесън
Пържени тиквички с царевична коричка и чеснов дъх.
Необходими продукти:
- 3-4 тиквички
- 3 с.л. царевично брашно
- 3 с.л. бяло брашно
- сол на вкус
- олио за пържене или печене
- копър за поднасяне
- 3-4 скилидки чесън
- кисело мляко по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте тиквичките, по желание ги обелете и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм.
2. Преценете как ще ги готвите - запечени на грил тиган или изпържени на маслена баня. И в двата случая си пригответе съд за вадене, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина. От това решение зависи колко мазнина ще ви е необходима, както и вида й. Ако ще пържите в много мазнина, тя задължително трябва да е олио. Ако ще готвите на наребрен тиган, можете да използвате и зехтин за готвене. Внимание - той се различава от студено пресования зехтин за салати, който не търпи термична обработка.
3. Смесете бялото и царевичното брашно.
4. Сгорещете в тигана мазнина. Ако използвате наребрен, все пак намаслете и него, колкото да залива 2/3 от ребрата.
5. Овалвайте всяка тиквичка в сместа от брашна и я пържете до готовност. Не оставяйте да покафеняват, защото може да загорчат. Вадете още щом се появи приятната златиста коричка. Ако не готвите на маслена баня, ще трябва да обърнете и да запържите и от другата страна.
6. След като се отцедят от мазнината, прехвърлете панираните тиквички в голяма чиния. Посолете на вкус.
7. Поръсете с наситнен магданоз и намачкан чесън или поднесете със смесените копър и чесън в половин кофичка кисело мляко. Гответе според вкуса си.
Приятен апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ