Панирани карфиолени розички
Хапки от паниран карфиол.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 3 с.л. лимонов сок
За панировката:
- 2 яйца
- 4 с.л. брашно
- сол на вкус
- 150 мл мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте карфиола на розички, измийте ги под течаща вода и ги сложете в тенджера.
2. Залейте със студена вода и сложете на котлона да кипнат.
3. Щом заврят, намалете огъня на слаб, добавете 1 ч.л. сол и лимоновия сок и оставете да къкри на открит капак за 7 минути.
4. Пресипете розичките в гевгир или ги оберете с решетъчна лъжица и ги сложете върху домакинска хартия или хавлиена кърпа, за да изсъхнат хубаво. Не ги заливайте със студена вода след изваждане, защото събраната им топлина най-лесно ще подсуши водата върху тях.
5. А докато карфиолът ври, си пригответе тестото, известно като кляр. За целта разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците с щипка сол на пяна. Отделно разбийте жълтъците докато и те започнат да побеляват. После изсипете жълтъците при пяната, добавете брашното и сол на вкус. Смесете хубаво.
6. Сгорещете голямо количество олио в тиган и си пригответе съд за вадене, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
7. Взимайте карфиолена розичка, топете в тестото и пускайте да се пържи до златисто в олиото. След това вадете с решетъчна лъжица.
8. Готовите розички по желание поднесете с разбити в кисело мляко копър и чесън, като не заливате със соса, а го сложте в купичка за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ