Топчета от карфиол
Панирани зеленчуци на хапки с хрупкава коричка.
Необходими продукти:
- 1 глава пресен карфиол
- 3 филийки хляб
- мляко
- 1 яйце
- фина галета
- сол
- черен пипер
- щипка чесън на прах
- пресен магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. пармезан, прясно настърган
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Измийте карфиола и го накъсайте на малки розички.
2. Кипнете 500 мл. вода, сложете в нея карфиола, покрийте с капак и оставете да поври за около 10 минути докато омекне.
3. Сложете филиите хляб в дълбока чиния и ги залейте с прясно мляко, така че да ги покрие. Оставете настрани.
4. Изцедете сварения карфиол и го оставете да се охлади за 10 минути докато поизстине, така че да може да се борави с него. Намачкайте сварените цветчета с вилица, изстискайте филиите хляб от излишното прясното мляко и ги прибавете към карфиола, разбъркайте на ръка, така че всичко да се смеси добре. Направете кладенче в центъра, прибавете яйцето, солта, черния пипер, магданоза, чесновата сол (на вкус) и пармезана. Ако сместа е прекалено течна, прибавете допълнително галета, лъжица по лъжица.
5. Сложете на дъното на плоска чиния галета. Оформете малки топчета от карфиолената смес, оваляйте всяко топче в галета и го изпържете в много сгорещено олио до златисто.
6. Сервирайте топчетата топли!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ