Панирана моцарела в ориз
Пържена бейби моцарела в коричка от ориз и галета.
Необходими продукти:
- 220 г ориз за ризото (най-добре арборио или балдо)
- 100 г масло
- 50 мл бяло вино
- 750 мл бульон (домашен от предишно готвене или разтворени кубчета във вода)
- 20-тина топчици бейби моцарела
- 50 г пармезан
- 10-тина пресни листенца босилек
- сол и пипер на вкус
- 2 яйца
- 150 г галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в голям тиган. Оризът НЕ се мие предварително.
2. Щом маслото се позагрее, изсипете в него ориза и пържете докато не стане прозрачен. След това налейте бялото вино и гответе на умерен огън около 2 минути, като разбърквате.
3. Налейте 1/4 (на око) от бульона (трябва да е парещ) и гответе докато зърната го поемат. После на око разделете останалия бульон и сипете половината от него. Гответе докато и той не се абсорбира и чак тогава налейте последния. Гответе докато оризът погълне течността и се развари хубаво. Ако е необходимо, добавете още малко бульон или вряла вода.
4. Рендосайте пармезана, а босилека - наситнете.
5. Махнете ориза от огъня и добавете в него пармезана и босилека, овкусете със сол и пипер. Разбърквайте докато пармезанът се разтопи напълно. След това оставете ориза да се охлади добре настрана. Трябва да стане лепкав.
6. Отцедете моцарелките от течността. Пригответе си разбито яйце в един съд. Не разбивайте двете яйца заедно, защото може да станат глетави от попадалата в тях галета. Така че просто имайте второ за всеки случай. Отделно си изсипете галетата в широка плоска чиния и си сипете олио в тиган. За изваждането си застелете чиния с домакинска хартия.
7. С мокри ръце оформяйте от ориза опаковка за всяко топченце моцарела. След това овалвайте хубаво в галета, после в яйце и пържете до позлатяване.
8. Готовите кюфтета от моцарела поднесете в компанията на листни зеленчуци и с резен лимон за покапване или млечен сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ