Паневропейско Болито мисто
Болито мисто е традиционно италианско ястие от сварени меса, поднесени с микс от сосове и гарнитури.
Необходими продукти:
- подбрани меса (телешко, пилешко бон филе и др.) и наденички по избор
- маринован в червено вино сладко-кисел лук (глава перлен лук, балсамов оцет, червено вино, захар, сол, пипер)
- салца верде (магданоз с плоски листа, каперси, дижонска горчица, аншоа, бял винен оцет, зехтин, сол, пипер)
- салца от червена и жълта чушка (червена чушка, жълта чушка, ябълков оцет, зехтин, сол, пипер)
Начин на приготвяне:
1. За тази рецепта е използвано овкусено с подправки телешко, което се приготвя около една седмица предварително. В голяма тенджерка на слаб огън се прави наситен разтвор от 1 ч.ч. едра сол, 1 ч.ч. захар, около 1.5 л вода, 1 с.л. семена див копър, 6 дафинови листа, 1 ч.л. карамфил и 1 ч.л. черен пипер на зърна. Загрейте докато солта и захарта се разтворят и когато се охлади, сложете около 1 кг телешко в голяма затваряща се найлонова торбичка и изсипете разтвора. Изкарайте въздуха и затворете торбичката.
2. Оставете в хладилника за една седмица, като го обръщате на всеки няколко дена. След седмица го извадете и изплакнете със студена вода, като отстраните всички зрънца черен пипер, див копър или карамфил, които са се залепили по месото. Сложете телешкото в голяма тенджерка и покрийте със студена вода. Оставете да заври и варете около 4 часа, като отстранявате мазнината.
3. Докато месото се готви, можете да направите сосовете. В тенджерка смесете около 1 ч.ч. червено вино и 1/2 ч.ч. балсамов оцет. Прибавете 1.5 с.л. захар, 1 ч.л. сол и малко пипер. Обелете лука и го прибавете към сместа. Варете за около 1/2 час, докато сосът се сгъсти и лукът омекне, но без да е разкашкан.
4. Салцата от жълта и червена чушка се приготвя като нарежете фино пресни червени и жълти чушки (заделете ги по цветове за украсата), отцедете течността през марля и поръсете с ябълков оцет, зехтин, сол и прясно смлян пипер.
За салца верде:
1. Сложете в кухненски робот магданоз, каперси, аншоа, пипер, горчица и бял винен оцет. Пюрирайте ги и прибавете зехтин малко по малко, докато се получи еднородна смес.
2. След като телешкото се сготви, извадете го да престои 15 мин. и в същия бульон сварете избраните видове наденички (около 7 мин.) и пилешкото бон филе (3 мин. плюс времето за престой).
3. Когато месото е престояло, поднесете го цяло със сосовете или може да го нарежете в чинии на порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ