Есенни пилешки наденички
Чудесно есенно предложение за любителите на пилешките наденички.
Необходими продукти:
- 2-4 парчета пилешка наденица
- 1 малък до среден сладък картоф
- 1/2 ч. ч. леща
- 1/2 ч. ч. многоцветен кус-кус
- 4 малки глави обикновен лук
- 4 скилидки чесън
- 2 консерви смлени домати с босилек
- 1 консерва цели домати
- 1 консерва доматено пюре
- морска сол
- 1/2 кубче зеленчуков бульон
- зехтин
- 1/3 ч. ч. бяло вино за готвене
- 1/4 ч. ч. малцов оцет
- 1/4 ч. ч. бял винен оцет
- 1/4 ч. л. масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220°С и пробийте дупки в сладкия картоф. Сложете го направо върху решетката на фурната и печете 50 мин.
Нарежете 3 глави лук и 3 скилидки чесън.
Добавете чесъна и лука в голяма тенджерка, намазана със зехтин.
Сотирайте докато дъното на тенджерата започне да покафенява.
Добавете бялото вино.
В друга малка тенджерка сложете лещата, 1/4 кубче бульон и вода колкото да покрие лещата. Варете 30 мин.
Когато бялото вино е намалило обема си, а лукът и чесънът са започнали да покафеняват, добавете доматеното пюре. Сотирайте сместа от доматено пюре/лук/чесън докато стане на паста и започне да покафенява на дъното на тенджерата.
Добавете смлените домати и целите домати и измерете вода колкото 3 консерви от домати, сложете 1/4 ч.л. морска сол и оставете да къкри 1-3 часа.
Добавете 1 нарязана глава лук и 1 нарязана скилидка чесън в друг тиган със зехтин, заедно с наденичките и сотирайте докато лукът се карамелизира.
Добавете лещата при сместа от наденички/лук/чесън и след това добавете малцовия оцет и белия винен оцет.
Извадете картофа от фурната и го нарежете по дължина. Изгребете с лъжица вътрешността и прибавете към наденичките и лещата. Извадете наденичките от останалата смес, докато тя стане на сос.
Кипнете вода, масло и морска сол в отделна тенджерка. Добавете кус-куса, махнете от огъня и покрийте за 5-7 мин., докато се абсорбира всичката вода.
Когато наденичките покафенеят, прехвърлете ги в чиния за сервиране.
Сотирайте останалата смес с картофа/лещата/лука в тигана още няколко секунди на силен огън и сипете в чинията за сервиране.
Разбъркайте кус-куса с вилица и прехвърлете в чинията за сервиране.
Сложете 4-5 с.л. доматен сос върху кус-куса и сместа от картоф/лук/леща.
Оставете в хладилник или замразете останалия доматен сос за по-късно.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ