Регистрация

Панакота с боровинки

Панакота с боровинки
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 5759

Вкусен боровинков десерт с желе.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За панакотата:

  • 1 пакетче обикновен желатин
  • ½ чаша прясно мляко (може и нискомаслено)
  • 2 ½ чаши сметана
  • ½ чаша захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт

За боровинковия сос:

  • 1 чаша вода
  • 1 чаша захар
  • 2 ½ чаши пресни боровинки
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 ч. л. балсамов оцет

За украсяване:

  • 6-8 листа от мента
  • 1 ½ чаша пресни боровинки

Начин на приготвяне:

На панакотата:

1. Сипете в малка купа прясното мляко и добавете към него желатина.

2. Оставете да престои за 5-6 минути.

3. Смесете сметаната със захарта в дълбока тенджерка.

4. Прибавете към тях ваниловия екстракт и кипнете леко.

5. Прибавете захарта и с тел за разбиване бъркайте докато захарта се разтопи.

6. Свалете от котлона и добавете желатиновата смес.

7. Разбъркайте отново с телта докато желатина се разтвори.

8. Прецедете сместа в голяма стъклена мерителна купа.

9. Леко намажете стеничките на 6-8 огнеупорни купички (в зависимост от размера) с бадемово олио (или зехтин).

10. Разпределете сместа за панакота в купичките.

11. Пъхнете купичките в хладилника за една нощ.

На боровинковия сос:

1. Смесете водата и захарта в тенджерка.

2. Кипнете, като разбърквате от време на време.

3. Оставете на котлона докато течността намалее наполовина.

4. Свалете сиропа от огъня и добавете балсамовия оцет. Разбъркайте.

5. Пасирайте грубо боровинките, така че да останат по-едри парченца.

6. Смесете сиропа с пасираните боровинки и разбъркайте.

7. Сложете в хладилника до момента на сервирането.

Сглобяване:

1. За да извадите панакотата от купичката, покрийте ги с найлоново фолио.

2. Леко притиснете краищата отгоре, за да поотделите панакотата от купичката.

3. Наклонете купичката на една страна докато панакотата започне да се отлепя от стеничката и леко тръснете.

4. Повторете и от другите три страни.

5. Отстранете найлоновото фолио и обърнете купичката върху чинийка.

6. Леко разклатете купичката, за да отделите панакотата.

7. Сложете от боровинковия сос в единия край на чинийката.

8. Прибавете няколко пресни боровинки в другия край на чинийката.

9. Гарнирайте с няколко листа мента и 2-3 боровинки.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта