Палачинки от тиквички с дзадзики сос
Кюфтета от тиквички със сирене и мента, поднесени с млечен сос.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. сол
- 350 г кисело мляко с висока масленост
- 150 г краставица
- връзка пресен копър
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. оцет
- 2 с.л. зехтин
За кюфтетата:
- 1 кг тиквички
- 1 малка глава лук
- листата на 3 стръка мента
- 200 г сирене
- 2 яйца
- 150 г брашно
- олио
- листа мента за украса
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте и рендосайте. Поръсете 1 ч.л. сол и разбъркайте. Оставете настрана.
2. Направете дзадзики соса като разбъркате киселото мляко с оцета и добавите 1/3 от листата на връзката копър и нарязаната на малки кубчета краставица. Овкусете с 1 ч.л. сол, добавете намачкания чесън и 2 с.л. зехтин и разбъркайте финално.
3. Върнете се при тиквичките и с ръка или през гевгир отцедете събралата се от тях вода като хубаво стискате. Прехвърлете отцедените тиквички в голяма купа. Добавете нарязания на много ситно лук.
4. Натрошете отгоре сиренето на ситно. Разбийте яйцата и залейте с тях. Добавете наситнените листа на останалия копър и на ментата. Разбъркайте.
5. Сгорещете олио в тиган с незалепващо покритие. Не е необходимо мазнината да покрива дъното - трябва просто да намасли.
6. Гребвайте със супена лъжица от сместа и разпределяйте в тигана. Ако използвате голям тиган трябва да ви се събират 4 палачинки. Трябва да са компактни - 1 с.л. е достатъчно количество за един брой. Печете на умерена температура до образуването на златиста коричка - по около 3 минути. После обръщайте и гответе и от втората страна.
7. Готовите палачинки поднесете със соса и украса от листенца мента. Много са свежи и са похдоящи както за закуска или мезе, така и за леко основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ