Зеленчуков пастет от моркови и тиквички
Лютеница от тиквички с моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1,2 кг тиквички
- 400 г лук
- 4 с.л. олио
- 400 г моркови
- сол, червен и черен пипер
- чесън на прах
- 2 с.л. доматен концентрат
- листенца магданоз или копър за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте и нарежете на колелца с дебелина около 1,5 см. След това подреждайте по няколко колелца едно върху друго и режете на лентички.
2. Лука нарежете на кубчета. Не е необходимо да ситните.
3. Сгорещете 2 с.л. растителна мазнина и запържете лука до покафеняване. Извадете и прехвърлете в купата на чопъра или пасатора.
4. Сипете още 1 с.л. мазнина в тигана и изсипете отгоре тиквичките. Бъркайте няколко минути, след това захлупете под капак и оставете да се готвят на умерен към слаб огън.
5. Докато тиквичките омекват нарежете морковите на полумесеци. После извадете тиквичките при лука, сгорещете още 1 с.л. олио и прибавете морковите. Оставете под капак на слаб към умерен огън за 20 минути.
6. Прибавете и морковите при останалите продукти и пюрирайте. После прехвърлете полученото пюре в тигана и гответе на умерен огън 10-тина минути под капак. Следете да не изгори или залепне.
7. Овкусете със сол, червен и черен пипер, малко лют пипер по желание и чесън на прах. Прехвърлете в купичка и украсете с листенца копър или магданоз.
* Можете да приберете в стерилизирани буркани, да врътнете капачките и да сварите за 20 минути. Така ще имате лютеница от моркови и тиквички за зимата.
Източик: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ