Пай с ябълки и круши
Сладък маслен пай с плодов пълнеж.
Необходими продукти
За двойния блат:
- 2 ¼ ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 2/3 ч.ч. масло или маргарин
- 10 ч.л. студена вода
За пълнежа:
- 2 големи ябълки, нарязани на филии
- ½ голяма круша, нарязана на филии
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. захар
- канела
- индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Смесете първите три съставки в списъка за тестото. Постепенно добавете студена вода, докато се оформи топка тесто.
2. Омесете тестото, разделете го на две части (едната топка тесто ще трябва да се разточи върху дъното на тавата, а с другата ще се покрие пълнежа на пая). Разточете топките тесто на плоски кръгове, които да излизат с 2,5 см. извън ръба на тавата.
3. Намажете дъното на тавата с олио. Разстелете единия кръг тесто върху дъното на тавата и завийте краищата, така че да покрият тавата не само отдолу, но и отстрани. Надупчете тестото с вилица на няколко места.
4. Смесете продуктите за пълнежа и ги излейте в тавата. Разстелете ги на равен слой и след това ги покрийте с другия кръг тесто. Сгънете излизащите навън краища и ги подгънете навътре. Направете няколко дупки в тестото с вилица.
5. За да не загори кората на пая, покрийте краищата му с фолио.
6. Сложете пая във фурна, загрята на 190°С, и печете 40 минути. Махнете фолиото. Печете още 15-20 минути, докато ябълките омекнат и се получи гъст сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ