Пай с телешко и сладки картофи
Хрупкаво удоволствие с телешко и подправки - топи се в устата!
Необходими продукти:
- 450 г телекшо филе или бут
- 1 сладък картоф на кубчета
- 1 малка жълта чушка на кубчета
- 1 малка глава червен лук, нарязана ситно
- 150 мл горещ телешки бульон
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. розмарин
- 275 г брашно, пресято
- 200 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 средно голям жълтък, разбит
- 1 с. л. сол
- малко студена вода
Начин на приготвяне:
2. Смесете брашното, солта и маслото в голяма купа, разбъркайте добре – получава се ронливо тесто на трохи.
3. Прибавете жълтъка и омесете до получаването на тесто. Офрмете топка, опаковайте я в целофново фолио и я сложете в хладилника за поне 30 минути.
4. Запържете нарязаното на кубчета телешко месо и извадете от тигана.
5. Запържете джинджифила, чесъна и лука, след което прибавете картофите, пипера и бульона.
6. Когато заври, намалете леко котлона и оставете да къкри 15 минути. Въренте телешкото месо в тигана за поне още 5 минути.
7. Загрейте фурната на 200 С. Отделете една трета от тестото настрана. Разточете останалото тесто върху набрашнена повърхност и покрийте с него дъното на тавичката.
8. Прибавете сместа с телешкото месо в пая, след което разточете останалата 1/3-та от тестото отгоре, като внимателно запечатате краищата.
9. Направете няколко малки разреза или дупчици, за да излиза парата и сложете във фурната за 30-40 минути или докато се получи хрупкава златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ