Пай с карамелизирани банани и шоколад
Хрупкав пай с шоколад и банани в карамел с масло.
Необходими продукти:
- 2 банана
- 20 г масло
- 1 с.л. захар
За тестото:
- 1 яйце + 2 с.л. захар
- ванилия - есенция, екстракт или друго
- 6 с.л. олио
- 180 г брашно
- 5 г бакпулвер
- 1,5 с.л. течен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Започнете първо с тестото като чукнете яйцето в купа и го разбиете с 2 с.л. захар. Добавете ванилията и олиото, а след това отгоре пресейте брашното и бакпулвера. Замесете нелепнещо тесто. Отрежете си 1/3 от него, оформете на топка и приберете в найлонов плик във фризера.
2. Покрийте дъното и стените на тава с диаметър 18 см с голям лист хартия за печене. Останалите 2/3 тесто разпределете на дъното с борд и по стените така, че да се образува нещо като кошница. Не е необходимо бордът да е особено висок.
3. Намажете тестото на дъното с течния шоколад и оставете настрана.
4. Бананите обелете и нарежете на кръгчета или полумесеци.
5. Сложете маслото в тиган с незалепващо покритие и подгрейте на умерен към слаб огън докато се разтопи. Добавете 1 с.л. захар и бъркайте докато започне леко да се карамелизира и да става кафява.
6. Добавете бананите и гответе 5-6 минути при непрестанно бъркане. Трябва да се облепят хубаво с карамела. Прехвърлете ги върху шоколада и заравнете колкото е възможно.
7. Рендосайте оставената във фризера топка от тестото равномерно върху бананите.
8. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. След изваждане изчакайте да почине 5-10 минути и извадете с хартията. След това внимателно отлепете хартията и поставете десерта в подобаващ поднос.
9. Можете да сервирате директни парчета или да украсите по желание с листа мента, поръска от пудра захар през цедка, бита сметана или топка сладолед.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ