Ябълков пай с ванилия и сметана
Сладкиш със сметана, ябълки и маслено тесто.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г масло
- 210 г брашно
- 60 мл течна сметана
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
За крема:
- 200 мл сметана
- 200 г захар
- 1 яйце
- ванилова захар или есенция
- 2 с.л. брашно
- 4-6 ябълки
Начин на приготвяне:
1. Пресейте в купа или тава брашното с бакпулвера. Маслото разтопете на водна баня и охладете леко. Изсипете маслото и сметаната при брашното и замесете маслено тесто. Приберете в хладилник, за да се стегне за 30-тина минути.
2. Стегнатото тесто разточете на кора и с нея покрийте дъното и стените на кръгла тавичка.
3. Ябълките обелете и нарежете на кубчета или тънки полумесеци. Подредете върху тестото.
4. В купа разбийте леко сметаната, добавете яйцето, захарта и брашното, овкусете с ванилия и превърнете в пухкава смес. С нея залейте сладкиша.
5. Пъхнете във фурната на 180 градуса за 50 минути.
6. След изваждане можете да поръсите с пудра захар или да поднесете с топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ