Пай с агнешко и сладки картофи
Оригинален солен пай с месо и млечна коричка.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 450 г агнешко, нарязано на кубчета
- 2 стръка целина, нарязани
- 1/2 голяма глава червен лук, нарязан на ситно
- 2 големи сладки картофа, леко сварени, обелени и нарязани на кубчета
- 1 чаша замразен грах
- 4 скилидки чесън, смлени
- 1/2 ч. л. ким
- 1 дафинов лист
- 3 с. л. брашно
- 85 г сос Деми Глейс или го заменете с кетчуп
- 1 чаша червено вино
- 1/2 чаша вода
- 1 с. л. царевично брашно
- 1 с. л. кашер сол
- 1/2 с. л. черен пипер
- зехтин
За кората:
- 2½ чаши брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. пресен розмарин, накълцан
- 1½ чаени лъжички прясна мащерка, нарязана на ситно
- кората на 1 портокал, смляна
- кората на 1 лимон, смляна
- 3/4 чаша масло, охладено и нарязано на кубчета
- 1/2 чаша мазнина (мас)
- 6-8 с. л. лед
- 1½ с. л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Започнете с кората на пая. Смесете брашното, захарта, розмарина, мащерката и солта в голяма купа. Добавете охладеното масло и разбийте с пасатор.
2. Добавете мазнината (маста) към сместа от брашно и масло. Сместа трябва да наподобява едро смляно царевично брашно.
3. Бавно добавете леда – лъжица по лъжица. Разбърквайте добре след всяка добавена лъжица, до получаване на еднородно тесто.
4. Поставете тестото върху плоска повърхност и го разделeтe на 2 части. Оформете отделни топки, поръсете ги леко с брашно и увийте в найлон. Оставете в хладилника за поне един час.
5. Поръсете агнешкото със сол, черен пипер, семена от кимион, чесън и брашно. Оставете настрана.
6. Докато тестото се охлади, изсипете малко зехтин на дъното на много широк и дълбок тиган. След като зехтинът се сгорещи достатъчно и започне да „цвърчи”, добавете парчета агнешко и варете на умерен огън, докато придобият кафяв цвят. Преместете парчетата в чиния.
7. Добавете, ако е необходимо, още малко зехтин в същия тиган. Почистете тигана от остатъците, след което добавете лука и целината и пържете, докато омекнат и станат полупрозрачни.
8. Добавете виното и соса „Деми Глейс”. Разбъркайте добре. Додайте и агнешкото към зеленчуците, след което прибавете граха и дафиновия лист. Покрийте с капак, намалете температурата и оставете да ври на слаб огън около 15 минути.
9. Разтворете царевичното брашно във вода и излейте получената смес в агнешкото със зеленчуците. Разбъркайте добре. Добавете сладките картофи и гответе още 5-7 минути. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно. Извадете дафиновия лист.
10. След като пълнежът изстине, вземете охладеното тесто и върху набрашнена повърхност разточете една топка, с която да оформите долния слой на кората. Разстелете готовото тесто в 23 сантиметрова чиния и отрежете ръбове. Сложете в хладилника и разточете второ парче от тестото – за горния слой.
11. Извадете тестото за долния слой от хладилника и изсипете върху него пълнежа. Покрийте с втория слой тесто и отрежете краищата, ако е необходимо. Разстелете равномерно горната кора върху долната. Сложете обратно в хладилника или във фризера за около 2-4 минути за да се охлади бързо, ако тестото е много меко.*
12. Преди да сложите да се пече, намажете с мляко – като използвате четка –
горната кора. Печете в предварително загрята на 190 °C градуса фурна в продължение на 45-50 минути или до придобиване на златисто кафяв цвят.
*Ето още един начин за приготвление на това ястие:
Сложете плънката се охлади напълно в хладилника. Когато се охлади, оформете двата слоя от тесто, сложете плънката между тях и оставете пая да изстине. Това е най-добрият метод за охлаждане, при който кората се запазва хрупкава. Никога не слагайте пая да се пече, ако тестото е меко! За да нямате проблеми, охлаждайте тестото по-дълго, ако е необходимо!
Източник: opensourcefood
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ