Отворена сарма с прясно зеле и пилешко
Ориз с пилешко и зеле.
Необходими продукти:
- 500 г ориз
- 300 г пилешко месо (от гърди или бут без кост и кожа)
- 1 литър пилешки бульон
- 1 кг прясно зеле
- 6 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 2 дафинови листа
- 200 г ряпа
- 50 г джинджифил
- сол и черен пипер
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. кафява захар
- 50 мл растителна мазнина
- 50 мл ориз за суши
- киткa кориандър или магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо нарежете на хапки или дълги лентички и овкусете със сол и пипер. Покапете с мазнина и оставете да почака.
2. Зелето нарежете на тънки полумесеци, лука и чесъна наситнете, ряпата обелете и нарежете на кубчета, джифнджифила почистете и рендосайте на ситно ренде.
3. Сгорещете олиото в голяма тенджера. Добавете лука, чесъна и джинджифила. Гответе докато лукът започне да покафенява съвсем леко. Добавете месото и го запечатайте като разбърквате. Намалете температурата и добавете и ряпата. Гответе 5 минути. След това прибавете и зелето в ястието.
4. Гответе 7-8 минути като разбърквате периодично. Добавете дафиновите листа, соевия сос, сол и пипер, захарта, оцета и гответе още 5 минути.
5. Добавете измития нестриктно ориз и гответе докато зрънцата започнат да стават прозрачни. Налейте бульона, захлупете с капак и оставете на огъня докато оризът се развари добре - около 20-тина минути.
6. Готовото ястие махнете от огъня и добавете наситнения кориандър или магданоз. Разбъркайте и оставете под капак да се отпусне още 5 минути.
7. Сервирайте по желание с кисело мляко, заквасена сметана или чисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ