Особуко с телешко по милански
Телешки джолан с масло, моркови и целина.
Необходими продукти:
- телешки джолан
- брашно
- сол и пипер
- зехтин
- масло
- чесън
- глава лук
- моркови
- целина
- телешки бульон
- наситнени домати
- бяло вино (по желание)
- сос Уорчестършир
- мащерка
- розмарин
- риган
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете 2 ч.л. хубав зехтин в голяма тенджерка.
2. Овкусете със сол и пипер и поръсете 2 големи телешки джолана с 2 ч.л. брашно (изтупайте излишното). Сложете месото в тенджерката и оставете да покафенее отвън - около 3 мин. от всяка страна на силен огън. Извадете телешкото от олиото и заделете.
3. Намалете огъня. В същия съд, без да го почиствате, прибавете 2 ч.л. масло и 1 ч.л. хубав зехтин. Сотирайте 2 скилидки счукан чесън и 1 средно голяма, нарязана на кубчета глава лук. Гответе докато лукът стане полу-прозрачен.
4. Прибавете 1 ч.ч. нарязани моркови + 1/2 нарязана на кубчета целина и гответе 5 мин.
5. Сложете месото върху зеленчуците. Прибавете 4 ч.ч. телешки бульон и 1 голяма консерва нарязани домати. Или ако желаете да сложите и вино, прибавете 2 ч.ч. телешки бульон + 2 ч.ч. хубаво бяло вино и доматите.
6. Овкусете със сол и пипер и 2 ч.л. сос Уорчестършир. Прибавете няколко щипки сушена мащерка, розмарин, риган и 1 дафинов лист.
7. Покрийте и гответе около час, като разбърквате от време на време, докато месото омекне. Ако е необходимо, доовкусете.
8. Свалете капака и увеличете огъня. Оставете течността да намалее наполовина. Разбърквайте често, за да не загори сосът.
9. Когато се сгъсти и почти залепне за месото, свалете от огъня.
10. Сложете особукото в чиния за сервиране и по желание поръсете с гремолата (смес от лимонова кора, счукан чесън и нарязан магданоз).
11. Поднесете с ризото по милански, ориз или паста по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ