Особуко с телешко и бяло вино
Панирано телешко с доматен сос и гарнитура от гъби.
Необходими продукти:
- 150 грама телешко
- 2 корена целина
- 1 голяма глава лук
- 2 моркова
- 1 голям домат
- 3 с.л. брашно
- 4 с.л. олио
- черен пипер (по възможност прясно смлян)
- 125 мл сухо бяло вино
- сол на вкус
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. сух магданоз или пресен наситнен
- 1-2 скилидки чесън
- сос деми-глас
- гъби
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете месото и почистете ако е нужно от парчета кожа или сухожилия. Филетирайте го на късчета.
2. Нарежете измитите целина, лук, домат и моркови на парченца.
3. Хапките месо оваляйте в брашно и запържете в масло до готовност. Подправете със сол и черен пипер.
4. В соса, който се е образувал след готвенето на телешкото, хвърлете да се пържат зеленчуците и щом започнат да омекват, върнете месото и намалете огъня.
5. Полейте с доматеното пюре и виното и оставете да къкри 40-50 мин. на много слаб огън. През това време в тиган задушете гъби с малко чесън и сос деми-глас.
6. Поднесете месото с гъбената гарнитура и поръсете с пресен наситнен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ