Нискокалорични зелеви сарми
Освен по-здравословни, тези сармички са и много лесни за приготвяне, тъй като нищо не се запържва.
Необходими продукти:
- 250 г прясно смлян телешки шол
- ½ глава лук
- 1 морков
- 1 малка зелена чушка
- 1 буркан зелеви листа
- Зехтин
- Червен пипер
- Вода
- Кисело мляко, за поднасяне
- 1 яйце, за застройване
Начин на приготвяне:
Смесваме хубаво каймата и ситно нарязаните лук, морков и чушка. По желание, може да добавите малко сол, но имайте предвид, че понякога зелето е много солено и може да не е необходимо. На дъното на средно голяма тенджера, намазана с малко зехтин, подреждаме тънък слой зелеви листа. Оформяме еднакво големи топки от каймата и ги увиваме в останалите зелеви листа. Подреждаме ги в тенджерата и поръсваме хубаво с червен пипер. Наливаме вода, колкото почти да ги покрие. Обръщаме чиния отгоре, за да не се разпаднат по време на готвене и слагаме на котлона да заври. Намаляваме огъня до слаб и варим до готовност. Застройваме с едно разбито яйце и поднасяме с кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ