Нискокалорична фритата с тиквички
Печени зеленчуци и ориз в яйчени белтъци.
Необходими продукти:
- 2 – 3 средни тиквички, нарязани на филийки
- ½ ч.ч. лук, нарязан на кубчета
- 1 скилидка пресен чесън, фино счукан
- 1 ч.ч. сварен бял ориз
- 1 ч.ч. белтък
- 2 с.л. настърган пармезан
- ½ ч.ч. настъргана моцарела
- 4 – 5 с.л. зехтин Еxtra virgin
- сол (около ¼ ч.л.)
- смлян пипер
Начин на приготвяне:
1. Почистете и нарежете тиквичките на половинки по дължина, а след това на филийки с дебелина 0,3 см.
2. Нарежете лука на кубчета и счукайте чесъна (количеството е на вкус). Сотирайте тиквичките, лука и чесъна в 2 с.л. зехтин до омекване на лука и тиквичките.
3. Прибавете сол и пипер на вкус.
4. Смесете ориза, пармезана, моцарелата и белтъците в купа.
5. Прибавете сотираните тиквички, лука и останалите продукти, добавете сол и пипер на вкус и разбъркайте хубаво.
6. Сгорещете незалепващо тиганче на умерено силен огън и и прибавете 2 - 3 с.л. зехтин Еxtra virgin.
7. Когато тиганът е горещ, изсипете съдържанието на купата в тигана и разпределете равномерно ориза и зеленчуците по дъното.
8. Гответе до покафеняване и обърнете от другата страна.
9. Нарежете и поднесете горещо или студено като предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ