Невероятно крехко задушено
Месото просто се топи в устата.
Необходими продукти:
- 1 кг говежди пържоли
- 2 глави лук, нарязани
- около 2 чаши вода
- 5 червени бейби картофа – обелени и на половинки
- 2 чаши бейби моркови
- пащърнак, по желание
- 2 стръка целина
- сол
- пипер
- чеснова паста
- чист зехтин
За соса:
- 1 ч.л. къри на прах
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. студена вода
Начин на приготвяне:
1. Сложете в съд говеждото заедно с чесновата паста и овкусете добре със сол и пипер.
2. В чугунена емайлирана тенджера, сипете чист зехтин, така че да покрие цялото дъно. Загрейте на средна към висока температура и сложете говеждото. Обърнете от двете страни така, че да покафенее, след това сложете с най-тлъстото надолу.
3. Намалете температурата на ниска. Добавете една и половина чаша вода. Добавете една глава нарязан лук. Оставете да къкри на ниска температура за час –два. Покрито. (сипете малко вода, ако видите че привършва, защото трябва да има поне 5 см)
4. Добавете картофите, морковите, лука и пащърнака. Оставете на ниска температура за още час и половина, покрито.
5. Ако картофите са още твърди, оставете за още 15-20 минути.
6. Извадете месото и зеленчуците от тенджерата. В чаша, смесете брашно и вода на кашичка. Вдигнете температурата на средна към висока и започнете да бъркате, като сипвате постепенно на струйка брашното и водата. Добавете кърито. Направете още, ако е нужно.
7. Бъркайте, докато получите желаната гъстота.
8. Нарежете месото и го сервирайте със зеленчуците, залято със сос. Може да ви се получи повече сос, отколкото е нужно за ястието. Замразете го за друг път!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ