Нахут с къри от Шри Ланка
Пикантен нахут с много подправки.
Необходими продукти:
- 4 чаени лъжици синапено семе
- 350 грама обезмаслено кокосово мляко
- ¼ чаена чаша вода
- 2 чаени лъжици смлян кимион
- 2 чаени лъжици смлян кориандър
- 2 чаени лъжици лют червен пипер
- 1 чаени лъжица копър
- ½ чаена лъжица куркума
- 400 грама нахут, изплакнат и изцеден
- сок от 2 лайма
- 2 супени лъжици фъстъчено олио
- 2 канелени пръчици
- 60 пресни листа босилек
- 1 голяма глава лук, обелена и нарязана на тънки ивици
Начин на приготвяне:
1. Натрошете синапеното семе, използвайки мелничка за кафе или хаванче. Семето трябва да бъде фино смляно, но не до степен на прах.
2. В средно голяма купа смесете синапеното семе, кокосовото мляко и водата.
3. В малка купа направете кърито, смесвайки кимиона, кориандъра, лютия червен пипер, копъра и куркумата.
4. В голяма купа сложете нахута и сока от лайм.
5. Прибавете кърито към нахута, така че равномерно да го покрие.
6. В голяма тенджера загрейте фъстъченото олио на средно висока температура.
7. Когато олиото е горещо, добавете канелените пръчици и листата от босилек. Разбъркайте за десетина секунди.
8. Добавете лука и го запържете 2-4 минути, докато омекне.
9. Прибавете нахута и го запържете още 4-5 минути.
10. Прибавете сместа от кокосово мляко и изчакайте да заври.
11. След като сместа заври, намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути, като разбърквате от време навреме, за да не загори.
12. Може да сервирате ястието веднага, но е по-добре да престои в хладилник за ден два, за да могат ароматите да се смесят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ