Супа с нахут, домати и хляб
Нахутена супа за вегани.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук, нарязан на филийки
- 1 средна глава див копър, нарязан на филийки
- 120 мл зехтин
- 1 голям морков, обелен и разполовен по дължина, след което нарязан на филийки
- 3 стръка целина, нарязани на филийки
- 1 с.л. доматено пюре
- 250 мл бяло вино
- 400 г консервирани домати
- 1 с.л. нарязан риган
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1 с.л. листа мащерка
- 2 дафинови листа
- 2 ч.л. ситна захар
- 1 л зеленчуков бульон
- сол и черен пипер
- 150 г квасен хляб (без кората)
- 400 г сварен нахут
- 4 с.л. босилеково песто
- 1 шепа накъсани листа босилек
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180°С.
2. Сложете лука и дивия копър в голям тиган и ги полейте с 3 с.л. олио. Сотирайте на умерен огън за 4 мин.
3. Прибавете морковите и целината и гответе до омекване - около 4 мин.
4. Прибавете доматеното пюре, разбъркайте около 1 мин. и прибавете виното. Оставете да заври за 1-2 мин.
5. Прибавете доматите, подправките, захарта и бульона.
6. Оставете да заври, покрийте с капак и варете на слаб огън за 30 мин.
7. Междувременно накъсайте хляба и го смесете с 2 с.л. олио и малко сол. Разпределете го в тавичка за печене.
8. Печете във фурната за 10 мин. и заделете.
9. Около 10 мин. преди сервиране, сложете нахута вкупа и го намачкайте, но не съвсем гладко.
10. Прибавете го в супата и варете на слаб огън за 5 мин.
11. След това пибавете изпечения хляб, разбъркайте и варете още 5 мин.
12. Опитайте и прибавете сол и пипер на вкус.
13. Насипете в купички за сервиране.
14. Сложете по 1 с.л. песто в средата на всяка купа, полейте щедро със зехтин и по желание поръсете с накъсан босилек.
15. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ