Народна домашна разядка от печени зеленчуци
Зимна постна салата от печени зеленчуци тип инстантна домашна лютеница.
Необходими продукти:
- 600-700 грама лук
- 200-300 грама цвекло
- 10 печени чушки
- 1 глава чесън, със среден размер
- 1 връзка магданоз
- 3 с.л белен (бял) сусамов тахан
- 4 с.л. зехтин или олио
- 2 с.л. балсамов оцет
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Застелете тава с хартия за печене. Вътре подредете цели и небелени глави лук. Добавете измитите и небелени цвекла и чесъна, като предварително отрежете най-горната му част и го осавите цял и небелен, както и останалите продукти.
2. Печете на 180 градуса до омекването на зеленчуците. Около час ще е достатъчно. След изваждане от фурната оставете да се поохладят.
3. В купата на блендера добавете чушките (добре отцедени от маринатата, ако използвате мариновани от буркан) и изстисканата от скилидките чеснова паста. Обелете цвеклото и лука и също ги прибавете. Добре е да нарежете цвеклото на едри парчета, за да се пюрира по-лесно.
4. На финала вкарайте при останалите продукти дръжките на магданоза, тахана, балсамовия оцет, сол и пипер. Залейте със зехтин и пюрирайте. Изберете дали искате да стане напълно гладка смес или да се усещат парченца зеленчуци. Спрямо това преценете времето за пюриране.
5. Готовата разядка пресипете в купа. Добавете наситнените листенца от магданоза. Опитайте на вкус и при нужда посолете или опипрете допълнително. Дръжте в хладилник до момента на сервирането.
Бележка:
Съотношението на тези продукти е само ориентировъчно. Може да добавите повече цвекло, повече лук или повече печени чушки. Както и да овкусите с повече балсамов оцет и мазнина. Чесънът може да не е печен а суров, така разядката придобива характер. Магданозът и сусамовият тахан също са само опция. За мен таханът добавя една много приятна плътност на разядката. Аз лично я приготвям различно всеки път. Може да добавите варен морков или друг кореноплоден зеленчук. Цветът също е очарователен заради червеното цвекло. Експериментирайте смело според вкуса си!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ