Мързелив тутманик със зеле
Печено зеле с брашнена заливка от сметана.
Необходими продукти:
- 500 г зеле
- 100 г масло
- 1 голяма глава лук
- 3 яйца
- 100 мл течна готварска сметана
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. бакпулвер
- 6 с.л. брашно (с връх)
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Зелето нарежете на тънки лентички, а лука наситнете. Зелето осолете хубаво и намачкайте с ръце. Изцедете водата от него и заделете настрана.
2. В тиган сгорещете половината от маслото, запържете в него лука до прозрачност и след това добавете зелето. Гответе 2 минути, като разбърквате, прибавете останалото масло и гответе още 2 минути. Махнете от огъня и пресипете в неголяма тавичка.
3. В купа разбийте яйцата, добавете сметаната и солта и разбъркайте отново. След това поръсете с черен пипер и на порции вкарайте брашното и бакпулвера. Разбъркайте така, че да няма бучки и с получената смес залейте зелевата запръжка.
4. Пъхнете тавата във фурната на 200 градуса за 30 минути или докато не прецените, че ястието е готово. Ето как се прави мързелив тутманик без сирене.
5. По желание при поднасяне покапете с чеснов сос, направен от течна сметана, малко майонеза, намачкан чесън и наситнен копър. Става много вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ