Мързеливо печено пиле по азиатски
Мариновано цяло пиле се пече до златисто.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 2 супени лъжици олио
- 2 супени лъжици сусамово олио (най-добре първо го загрейте в тиган)
- 2-3 супени лъжици соев сос
- 2 супени лъжици оризово вино или оризов оцет
- 1-2 супени лъжици рибен сос (по желание)
- 1-2 супени лъжици джинджифил на дребно
- 2-3 скилидки чесън на ситно
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете всичко освен пилето в купа.
2. Поставете пилето на дъска за рязане и го разрежете през гърба. Това се прави, за да може пилето да легне напълно и да поеме по-добре маринатата.
3. Когато сте готови, сложете пилето в торбичка за печене и изсипете вътре сместа от купата. Погрижете се по цялото месо да има от маринатата. Запечатайте торбичката и я оставете в хладилника.
4. Добре е пилето да престои няколко часа или най-добре за цялата нощ.
5. На другия ден, загрейте фурната на 180 градуса, извадете пилето и го сложете в тава с гърдите надолу.
6. Оставете го така за 10-15 минути.
7. След това го обърнете от другата страна и печете още 45 минути или докато стане хубаво и златисто. (Не прегоряло!)
8. Би трябвало да е готово, можете да го сервирате с ориз или зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ